Истанбул
Вкусове от два континента
Великолепният Истанбул е град, който предизвиква всичките ви сетива и ви кара да се влюбите в него. Той е един от най-красивите градове в света, има свой уникален звук, мирис и допир. Но чувството, което този космополитен град ще предизвика най-много, е вашето усещане за вкус.
Всики познаваме турските класики - локум, баклава, кебап, гьозлеме, но истината е, че Истанбул е много повече от това, което ние разбираме като “турска” кухня. В продължение на векове хората идват в този град със собствените си вкусове и храната в Истанбул в наши дни често носи отличителния белег на предимно кюрдския югоизток и безбройните вкусове на сирийската кухня, донесени в града от бежанци, които сега го наричат свой дом. Филтрирайте това през османската, арменската и гръцката кухня и нещо много уникално за Истанбул излиза на фокус - еклектично, завладяващо, във вечно движение.
Възможностите за хранене тук са почти безкрайни и откровенно главозамайващи - улични сергии, мейхане (механи), рибни ресторанти сред вилите по Босфора, гурме ресторанти от най-висок клас и още какво ли не.
За нас Истанбул е град на безкрайните кулинарни удоволствия и в тези 4 дни ще се постараем да ви потопим в неговото неизчерпаемо многообразие от вкусове и традиции.
Акценти
Кулинарното ни приключение включва:
-
4 дни/ 3 нощувки
-
Малка група от максимум 10 foodie-та
-
Директен полет с Turkish Airlines с включен багаж
-
Бутиково настаняване с включена закуска
-
Всики кулинарни изкушения в отбрани ресторанти
-
Историческо - кулинарни турове с местен гид, на които ще опитаме разнообразни специалитети на местната гастрономия и ще се срещнем с хората зад тях
-
Вечеря в ресторант с Мишлен звезда
-
Презентация и дегустация на турски вина с винен експерт
-
Обиколка с частна яхта по Босфора
Детайли
По време на това четиридневно кулинарно изживяване ще опознаваме Истанбул чрез безбройните му кухни. Ще прекосим Босфора, ще посетим пазари на двата континента и ще хапнем в места не само с уникален вкус, но с история и традиция. Всяко място ще покаже различен образ на Истанбул, ще станем свидетели на готварски демонстрации и ще отключим приключенския ни дух. Турция е най-стария винопроизводител в света и ще се запознаем с местните винени сортове дегустирайки най-добрите турски вина. От сутрин до вечер това ще изживяваме постоянен сблъсък и естествен синтез между многобройните културни течения, които правят Истанбул толкова специален.
Ден 1
Със сутрешен полет от София с Turkish Airways пристигаме в Истанбул, настаняваме се в хотела и след малка почивка, ще започнем официално приключението ни с welcome drink, на който ще се запознаем с града и с плана ни за предстоящите дни. Оттам ще се преместим в един от най-емблематичните Ocakbasi в града, където ще се отдадем на чревоугодничество с кебапи и мезета. Ocakbasi представлява барбекю на дървени въглища и е неизменна част от турската кулинарна култура. Въпреки че в началото се е седяло пред огнището от практична гледна точка (поради недостиг на място), храненето пред огъня е превърнало този контекст в зона за социализиране - най-важната характеристика на Ocakbasi са приятните разговори и точно това планираме да направим и ние.
Цени
НА ЧОВЕК, ДВОЙНО НАСТАНЯВАНЕ:
EURO 1199
ДОПЛАЩАНЕ ЗА ЕДИНИЧНО НАСТАНЯВАНЕ:
EURO 170
В цената са включени:
-
Самолетни билети с Turkish Airlines
-
Трансфери и всички други транспортни разходи
-
3 нощувки в бутиков хотел със закуска
-
Всички хранения и безалкохолни напитки (алкохолът се доплаща)
-
Всички дейности от програмата
-
Медицинска застраховка
-
Местни гидове
-
Food Nomad водачи
В цената НЕ са включени:
-
Лични разходи (поръчки в ресторантите извън сет менютата, алкохол и др.), неупоменати в програмата услуги.
-
По желание застраховка “Отмяна на пътуването” – около 3 % от пакетната цена. Застраховката се сключва в деня на записването.
-
Бакшиши